Een website is al lang geen luxe meer, maar een noodzaak. Bedrijven, grote organisaties, maar ook particulieren, presenteren zich online. Maar met deze toenemende digitalisering nemen ook de online gevaren toe. Hackers loeren om de hoek, klaar om misbruik te maken van kwetsbaarheden in websites.
Website beveiliging is belangrijk, maar vaak een ondergeschoven kindje. Met een online aanwezigheid komt ook een grote verantwoordelijkheid. Een beveiligde website en up-to-date website beveiliging.
Een veilige website gaat verder dan een SSL certificaat, veilige webhosting en een up-to-date browser van je bezoeker. Dit zal ik uitleggen.
Waarom is website beveiliging belangrijk?
Je website kan een schatkist aan gevoelige informatie bevatten, zoals klantgegevens, contactgegevens en zelfs financiële informatie. Hackers zijn voortdurend op zoek naar zwakke plekken in de broncode en in WordPress-plugins, maar ook in de cyberbeveiliging van een website zoals firewalls.
Met de informatie wordt identiteitsfraude gepleegd, creditcardgegevens worden gestolen of websites worden volledig platgelegd.
Er is nog een goede reden waarom een veilige website belangrijk is. Goede website beveiliging is niet alleen belangrijk om je website en klanten te beschermen. Het heeft ook invloed op de vindbaarheid in zoekmachines (SEO). Google en andere zoekmachines geven namelijk de voorkeur aan websites die veilig zijn, omdat dit gebruikers een veilige online ervaring biedt. (online veiligheid)
Wanneer je besluit een website te laten maken, is het belangrijk om website beveiliging vanaf het begin te integreren om de risico’s van cyberaanvallen te minimaliseren.
Bij een bestaande website is het verstandig om regelmatig beveiligingsaudits uit te voeren. Dit kan helpen bij het identificeren van potentiële zwakke punten in je websitebeveiliging.
Veelvoorkomende problemen bij website beveiliging
Er zijn verschillende soorten website beveiligingsproblemen, maar enkele van de meestvoorkomende zijn:
Malware: Dit is schadelijke software die op je website kan worden geïnstalleerd zonder dat je het weet. Malware kan worden gebruikt om je website te bespioneren, je klanten te bestelen of zelfs je website plat te leggen.
Phishing: Phishing is een methode die hackers gebruiken om gevoelige informatie van je klanten te stelen, zoals wachtwoorden en creditcardgegevens. Ze doen dit vaak door nepwebsites te maken die eruit zien als legitieme websites.
SQL-injectie: Een SQL-injectie is een type cyberaanval waarbij een hacker kwaadaardige code invoegt in een SQL-query. Dit kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot je database en gevoelige informatie te stelen.
Zero-day-aanvallen: Zero-day-aanvallen zijn aanvallen die gebruik maken van kwetsbaarheden in software die nog niet door de softwareleverancier zijn gepatcht. Deze aanvallen zijn erg gevaarlijk omdat er geen patch beschikbaar is om ze snel te repareren. Je begrijpt, je bent nog een aantal dagen kwetsbaar.
Hoe je een website kunt beveiligen
Er zijn een aantal essentiële stappen die je kunt nemen om je website te beveiligen. Deze maatregelen zijn niet alleen belangrijk voor het waarborgen van de veiligheid van je website, ook helpt het om het vertrouwen van klanten te behouden in jouw diensten. Hier volgen een aantal tips.
- Gebruik een sterk wachtwoord: Het is van belangrijk om een sterk wachtwoord te kiezen dat moeilijk te raden is. Een wachtwoord van zoveel als mogelijk letters, cijfers en leestekens. Vermijd het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts, aangezien dit het risico op een geslaagde aanval aanzienlijk verhoogt als een van je accounts wordt gehacked. Verander dus regelmatig je inloggegevens.
- Installeer updates: Regelmatig updaten van je website en de software die daarop draait, is belangrijk. Deze updates bevatten vaak beveiligingspatches die helpen je website te beschermen tegen nieuwe kwetsbaarheden.
- Installeer een beveiligingsplug-in: Voor websites die draaien op contentmanagementsystemen zoals WordPress, zijn er verschillende beveiligingsplugins beschikbaar. Deze plugins scannen je website op malware, phishing-aanvallen en andere potentiële bedreigingen, en helpen zo je website veilig te houden.
- Maak een back-up van je website: Het regelmatig back-uppen van je website is een veiligheidsmaatregel die niet over het hoofd mag worden gezien. In het geval van een aanval of technisch mankement kun je met een recente back-up je website in een handomdraai herstellen.
- Schakel tweefactorauthenticatie in: Deze extra beveiligingslaag vereist dat gebruikers, naast hun wachtwoord, een tweede vorm van verificatie gebruiken, zoals een code die naar hun telefoon wordt gestuurd. Dit maakt het moeilijker voor onbevoegden om toegang te krijgen tot je website.
- Neem een SSL-certificaat: Het installeren van een SSL-certificaat (Secure Sockets Layer) zorgt voor een versleutelde verbinding (beveiligde verbinding) tussen je website en websitebezoekers. Dit is belangrijk voor het beschermen van gevoelige informatie, zoals creditcardgegevens en persoonlijke informatie, tegen onderschepping door derden, tijdens een bestel of betaalproces.
Door bovenstaande maatregelen te implementeren, verhoog je de veiligheid van je website aanzienlijk en zorg je voor een veiligere ervaring voor zowel jou als je bezoekers.
Website beveiliging van WordPress
WordPress is een populair Content Management System (CMS) voor websites. Maar door deze populariteit is het ook een geliefd doelwit voor hackers. Als je WordPress gebruikt is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan de beveiliging. Zorg ervoor dat je WordPress-versie altijd up-to-date is, installeer betrouwbare plug-ins met veel gebruiker, alleen plugins met een hoge beoordeling en regelmatige updates.
Andere ideeën om wordpress beveiliging te verbeteren, zijn als volgt:
- Kies een veilige hostingprovider: Selecteer een provider die gespecialiseerd is in WordPress-beveiliging. Deze bieden vaak extra beveiligingsfuncties aan, zoals firewalls en scans voor malware.
- Gebruik veilige thema’s en plug-ins: Download thema’s en plug-ins alleen van betrouwbare bronnen en zorg ervoor dat ze altijd up-to-date zijn.
- Wijzig het standaard WordPress-prefix: Het standaard prefix wp- kan gewijzigd worden om het hackers moeilijker te maken toegang te krijgen tot je database.
- Verberg de WordPress-versie: Door de versie van je WordPress-installatie verborgen te houden, maak je het hackers moeilijker om specifieke kwetsbaarheden te exploiteren.
- Gebruik een andere gebruikersnaam dan de standaard admin-gebruiker, voor administratortoegang (beheertoegang).
Door deze maatregelen te implementeren, kun je de beveiliging van je website aanzienlijk versterken en beter beschermen tegen ongewenste indringers.
Beveiligingscertificaat website
Een SSL-certificaat is een belangrijk onderdeel van website beveiliging. Het zorgt ervoor dat de verbinding tussen je website en je bezoekers is gecodeerd. Dit helpt om gevoelige informatie, zoals creditcardgegevens en persoonsgegevens, te beschermen tegen hackers.
Een SSL-certificaat heeft verschillende voordelen:
Het gebruik van een SSL-certificaat biedt diverse voordelen voor je website. Ten eerste beschermt het tegen hackers door het verkeer tussen je website en de bezoekers te versleutelen, waardoor het niet afgeluisterd kan worden. Het legt dus een veilige verbinding tussen de server en de website bezoeker die jouw URL in de adresbalk van de browser als Chrome bijvoorbeeld, invoert.
De zichtbare verandering is dat websites voorheen vaak via een onbeveiligde verbinding verliepen, waarbij in de browser ‘http://’ zichtbaar was. Met een SSL-certificaat verandert dit automatisch naar een gedwongen https-verbinding.
Daarnaast vergroot het de betrouwbaarheid van je website; klanten zijn geneigd eerder aankopen te doen of contact op te nemen als ze weten dat de site veilig is. Een SSL certificaat is ook gunstig voor je zoekmachineoptimalisatie, aangezien Google en andere zoekmachines de voorkeur geven aan beveiligde websites.
Het is belangrijk om je SSL-certificaat up-to-date te houden; de meeste certificaten zijn een jaar geldig en moeten daarna vernieuwd te worden om de beveiliging van je website te blijven garanderen.
Beveiliging van de website na het verlopen van het certificaat
Wanneer het SSL-certificaat van je website verloopt, is je website niet meer veilig. Bezoekers zien dan een waarschuwingsbericht wanneer ze je website bezoeken. Dit kan het vertrouwen van je klanten schaden en je SEO negatief beïnvloeden.
Om dit te voorkomen, is het belangrijk om je SSL-certificaat op tijd te vernieuwen. De meeste hostingproviders sturen je een e-mailmelding wanneer je certificaat bijna verloopt. Je kunt je certificaat dan eenvoudig vernieuwen via het control panel van je hostingprovider.
Platte cached hosting als oplossing voor veel veiligheidsproblemen
Platte cached hosting is een type hosting waarbij alle statische content van je website, zoals HTML-bestanden, CSS-bestanden en afbeeldingen, wordt gecached op servers die dichter bij je bezoekers staan. Dit kan de laadsnelheid van je website aanzienlijk verbeteren.
Voordelen van platte cached hosting:
Verbeterde laadsnelheid: Doordat de statische content van je website wordt gecachet, hoeft deze niet steeds opnieuw te worden geladen wanneer een bezoeker je website bezoekt. Dit kan de laadsnelheid van je website met tot wel 70% verbeteren.
Verminderde serverbelasting: Doordat de statische content van je website wordt gecachet, wordt de belasting van je server verminderd. Dit kan de stabiliteit van je website verbeteren en ervoor zorgen dat je website minder snel crasht.
Verbeterde SEO: Google en andere zoekmachines geven de voorkeur aan websites met een snelle laadsnelheid. Platte cached hosting kan dus je SEO verbeteren.
Nadelen van platte cached hosting:
Minder flexibiliteit: Met platte cached hosting is het moeilijker om je website dynamisch te maken. Als je bijvoorbeeld een blog hebt, dan is het niet mogelijk om nieuwe blogberichten direct op je website te publiceren.
Dit geldt ook voor reacties onder je blogposts. Er kan niet worden gereageerd onder je blogs omdat dit een live backend vereist waarbij de reactie direct in een database kan worden bijgeschreven. Hier gaan we dadelijk nog wat meer over vertellen.
Minder controle: Met platte cached hosting heb je minder controle over de manier waarop je website wordt gepresenteerd. De caching servers kunnen bijvoorbeeld je website anders weergeven dan deze eruitziet op je eigen computer.
Platte cached hosting met uitgeschakelde WordPress backend
Een variant op platte cached hosting is platte cached hosting waarbij de WordPress-backend is uitgeschakeld. Deze methode gebruiken wij voor 95% van onze klanten.
Door het uitschakelen van de WordPress-backend worden alle kwetsbaarheden offline gehaald. Bezoekers van de website zien alleen een versie die bestaat uit statische HTML en enkele afbeeldingen.
Statistieken en feiten over website beveiliging
- 70% van de websites is kwetsbaar voor hackers. (https://www.sidn.nl/)
- Het kost gemiddeld 200.000 euro om een datalek op te ruimen. (https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/uploads/2023-06/AP_Rapportage_datalekken_2022.pdf)
- 61% van de cyberaanvallen richt zich op kleine en middelgrote bedrijven. (https://www.kvk.nl/en/subject/cybersecurity/)
- Volgens Cybersecurity Ventures waren er in 2023 meer dan 1 miljard datalekken (bron: cybersecurityventures.com).
- Het World Economic Forum schat dat de kosten van cybercriminaliteit in 2025 zullen oplopen tot 6 biljoen dollar (bron: weforum.org).
- Statista meldt dat 64% van de website-eigenaren bezorgd is over de beveiliging van hun site (bron: statista.com). Bovendien beschikt slechts 52% van de websites over een SSL-certificaat.
Beveiliging van de website: een continu proces
Website beveiliging is geen eenmalige klus, maar een continu proces. Blijf op de hoogte van de laatste online gevaren en pas je beveiligingsmaatregelen hierop aan. Maak binnen je organisatie iemand verantwoordelijk en geef deze persoon ruimte in de planning om maandelijks tijd te besteden om beveiliging up-to-date te houden, maar ook om kennis te blijven vergroten.
Het is verstandig om de verantwoordelijke medewerker regelmatig op cursus te sturen. Het niet up-to-date houden van beveiliging en kennis van website beveiliging, kost minder geld dan wanneer je prooi bent geworden van een stel kwaadwillenden.
Goede website beveiliging is te koop. Een website beveiligd voor 100%? Dat bestaat helaas niet omdat hackers altijd nieuwe manieren vinden. Daarom is het belangrijk om met regelmaat de beveiliging van jouw website of organisatie, te blijven onderhouden.
Tot slot
Website beveiliging is een belangrijk onderwerp dat niet mag worden onderschat. Door de juiste stappen te ondernemen, kun je je website beschermen tegen hackers en andere online bedreigingen.
Het is geen kostenpost. Zie het als een noodzaak dat helpt om je website, klanten en je reputatie te beschermen. Maak er werk van om digi-criminelen buiten de deur te houden.