Haal je weinig klanten uit je online marketing activiteiten? Balen! Dat moet anders. Het is al bijna 2023. Het jaar waarin online marketing nog moeilijker wordt.
Dit is het moment om online marketing eindelijk serieus te gaan nemen. Beschouw online marketing gerust als kernactiviteit van je onderneming. Net zoals finance, HR en accountancy dat is.
Onmisbaar!
Zonder strakke online marketing, verlies je steeds meer klanten aan je concurrentie. Want hun zijn online wél zichtbaar en vindbaar. Dit wil jij ook. En daar gaan we het over hebben.
Inhoudsopgave
Wat is online marketing
Het geheel als marketingmachine
Het doel van online marketing
Wat zijn de voordelen van online marketing?
Online marketing uitbesteden of zelf doen?
Klantreis / customer journey
Conclusie
Wat is online marketing
Online marketing is het proces van online promoten en zichtbaar worden van een product, dienst of merk. Dit kan op verschillende manieren. Online marketing bestaat uit verschillende onderdelen, (marketingkanalen) met ieder haar mogelijkheden en beperkingen.
Online marketing wordt in verschillende vormen ingezet en scherp afgestemd op een specifieke doelgroep.
Enkele bekende voorbeelden van marketingkanalen zijn:
- Zoekmachine optimalisatie
Met zoekmachine optimalisatie wordt je website zowel tekstueel, als technisch, volledig geoptimaliseerd. De website wordt zo ingericht dat je onderneming met relevante zoekwoorden in Google door klanten kan worden gevonden.
- Pay-per-click advertising
Je plaatst bijvoorbeeld een betaalde advertentie op Facebook of Google (Adwords), waarbij de doelgroep wordt verleidt om op je advertentie te klikken. Na het klikken komt de bezoeker op een landingspagina terecht.
Voor elke klik op je advertentie, betaal je achteraf een vergoeding. Hoe beter je website converteert, hoe meer klanten je aan je campagne overhoudt.
- Socialmedia marketing
Twitter, Facebook en Instagram, zijn allemaal platformen met ieders haar eigen voor en nadelen.
Wat de platformen gemeen hebben is het doel waar je het voor inzet. Je deelt relevante content zodat je de gebruiker aan je bedrijf of merk bindt.
Socialmedia marketing is tevens uitermate geschikt om het gesprek met je doelgroep aan te gaan. Niet alleen om relevante kennis te delen, maar ook om vragen te beantwoorden. Deze vragen leiden vervolgens weer naar inspiratie om nieuwe content over te publiceren. Later meer over contentmarketing.
- E-mailmarketing
Een krachtig middel waarmee je de doelgroep dagen, weken of zelfs maanden aan je kunt binden. Dit doe je door de doelgroep te voorzien van nuttige en relevante informatie, via de mailbox.
De persoon achter het e-mailadres blijft zo aan je merk gebonden, tot het moment dat de lead klaar is om klant te worden. Deze vorm van marketing wordt ook wel lead nurturing genoemd.
- Contentmarketing
We leven in een informatie tijdperk. Kennis delen is aan de orde van de dag. Met contentmarketing deel je voor de doelgroep relevante informatie.
Deze informatie geeft antwoord op vragen, verschaft inzicht in een probleem of uitdaging, of lost deze (deels) op. Dit artikel is daar een voorbeeld van.
Ondernemers zoeken in Google op “wat is online marketing”, komen op dit artikel terecht en een X percentage van die bezoekers komen in onze online marketing funnel terecht.
Contentmarketing helpt je onderneming om nieuwe klanten aan te trekken, bestaande klanten te behouden, verkopen of conversies te verhogen. En natuurlijk niet te vergeten, helpt het een sterke merkaanwezigheid op te bouwen.
Het geheel als geoliede marketingmachine
Alle genoemde vormen zijn allemaal onderdelen van online marketing. Afzonderlijk halen ze niet veel uit. Ook kan het wanneer je het verkeerd inzet, behoorlijk tijdrovend zijn en hoge kosten met zich meebrengen.
Het samenwerkend geheel van online marketingactiviteiten, afgestemd op elkaar en de doelgroep, noemen wij de marketingmachine.
Wordt alles goed op elkaar afgestemd zoals wij dat voor onze klanten doen, brengt het je onderneming gegarandeerd naar het niveau waar je van droomt.
Het is niet meer de vraag of je voldoende klanten binnenhaalt, maar de vraag of je voldoende medewerkers hebt om je klanten te bedienen.
Het doel van online marketing
Online marketing stelt je in staat klanten op nieuwe manieren te bereiken, relaties met ze op te bouwen én te onderhouden.
Dit kan op verschillende manieren, zoals het laten maken van een website, het schrijven van blogs, of het gebruik van meerdere socialmedia-platformen. Dit zoals hierboven omschreven onder het kopje “Wat is online marketing”.
Wat zijn de voordelen van online marketing?
Een van de grote voordelen van online marketing is dat het opbouwen van de eerder genoemde relatie met je doelgroep voor een deel geautomatiseerd gebeurt. Het scheelt je veel tijd t.o.v. traditionele marketing.
Hierdoor ben je minder tijd kwijt aan acquisitie en heb je meer tijd over voor het helpen van je klant. Het is de meest efficiënte vorm van marketing.
Nog enkele voordelen van online marketing:
- de mogelijkheid om met relatief lage kosten, een groot publiek te bereiken
- de mogelijkheid om resultaten te meten en conversiepercentages bij te houden
- de mogelijkheid om je te richten op specifieke demografische groepen, en de mogelijkheid om je marketingboodschap aan te passen aan een specifieke doelgroepen.
Doordat online marketing meetbaar is, is het ook mogelijk om het constant bij te sturen. Je weet al snel heel precies bij welke doelgroep iets wel of niet aanslaat.
Bijna alles is inzichtelijk en meteen bij te sturen. Dit scheelt je aanzienlijk in je marketingbudget. Kosten efficient dus.
Online marketing uitbesteden of zelf doen?
Er zijn veel voordelen aan het uitbesteden van online marketing aan professionals. Het meest voor de hand liggende voordeel is misschien wel dat het je tijd vrijmaakt om je op andere aspecten van je bedrijf te richten.
Er zijn verschillende voordelen die vaak over het hoofd worden gezien.
Als je online marketing uitbesteedt aan professionals, kun je erop vertrouwen dat ze de kennis en expertise hebben en dat ze op de hoogte zijn van de allerlaatste trends en technieken.
Ze hebben toegang tot een breed scala aan professionele tools en zijn creatief. Het klinkt misschien gek, maar in de meeste gevallen is online marketing uitbesteden goedkoper dan het zelf te doen. Niet alleen bespaar je op de kosten van het fulltime inhuren van een medewerker of een gehele marketingafdeling.
Je voorkomt ook het geld over de balk smijten tijdens marketingcampagnes door het verkeerd afstemmen op de doelgroep of het verkeerde marketingkanaal.
Uitbesteden is vaak de meest verstandige keuze. Het scheelt in de kosten.
Klantreis / customer journey
In de marketing spreken we vaak over de “Rule of seven”. Deze regel stelt dat potentiële klanten een merk minstens 7 keer moet tegenkomen, voordat een product of dienst wordt gekocht.
Vanaf de eerste zoekopdracht, tot het moment dat een klant koopt, vinden deze contactmomenten plaats. Die momenten noemen we touch-points.
Net als bij tv-reclame, zit de kracht van online marketing in de herhaling.
Om de klant met zoveel als mogelijk touch-points te raken, zal je gebruik moeten maken van zoveel als mogelijk marketingkanalen.
- De website van van je onderneming
- E-mailmarketing
- Socialmedia marketing
- Pay-per-click (PPC)
- Mond-tot-mondreclame.
- Contentmarketing
- Affiliate Marketing.
- Zoekmachineoptimalisatie
Uit onderzoek blijkt dat er gemiddeld 7 touch-points nodig zijn voordat iemand klant wordt.
Volgt iemand je op (1)Twitter, schrijft zich in op je (2)nieuwsbrief, leest je (3)blog en ziet bijvoorbeeld je merk in een advertentie op (4)Facebook voorbijkomen, heb je mogelijk je eerst 4 touch-points al binnen.
Conclusie
93 procent van alle aankopen beginnen met een zoektocht naar informatie, mogelijkheden, oplossingen en alternatieven.
Met dit cijfer in je achterhoofd kan je inschatten wat je op dit moment misloopt als je de marketing van je onderneming niet op orde hebt. Je concurrent heeft dit namelijk wel.
Ieder jaar wordt het moeilijker om hoog te ranken in zoekmachines als Google en Bing. De algoritmes van verschillende socialmedia platformen worden steeds krachtiger. Dit betekent dat het elk jaar moeilijker wordt om met posts en berichten je doelgroep te bereiken.
Stel jezelf de vraag hoe lang je nog wilt wachten. Het wordt nooit meer makkelijker. Alleen maar moeilijker.