Ben je op zoek naar een effectieve manier om meer bezoekers naar je website te krijgen en meer te verkopen? Dan is het tijd om serieus aan de slag te gaan met inbound marketing.
Wij gaan je in dit blog uitleggen wat inbound marketing is, wat het voor je bedrijf kan doen en hoe je het zelf kunt toepassen binnen je marketingmix. Laten we beginnen met de vraag: wat is inbound marketing precies.
Inhoudsopgave
Wat is inbound marketing
Het doel van inbound marketing
Wat is inbound marketing niet
Pull marketing
Customer journey
Inbound marketing voorbeeld
Breng het in kaart
Enkele adviezen voor betere blogs
Wat is inbound marketing
Je zult misschien denken: is inbound marketing niet gewoon een duur woord voor bloggen? Nee dat is het niet. Wel maakt bloggen een groot deel uit van deze marketingstrategie.
Inbound marketing is een marketingstrategie gebaseerd op het principe: met doelgerichte content gevonden worden door je doelgroep, zonder ze te storen met de traditionele marketing.
Enkele voorbeelden van traditionele marketing kunnen zijn: koud bellen, het plaatsen van advertenties, versturen van direct mailings, of uitzenden van reclameboodschappen.
Inbound marketing is feitelijk de kapstok waaraan je verschillende marketingstrategieën kunt ophangen. Bij inbound marketing is contentmarketing onmisbaar.
Je maakt en verspreidt bij inbound marketing relevante en aantrekkelijke content (contentmarketing) voor de doelgroep en maakt deze content gemakkelijk vindbaar in de zoekmachines. Zo komen bezoekers organisch via een zoekmachine op je website.
Je helpt de klant op weg binnen het besluitvormingsproces doordat je content de bezoeker adviseert, en de lezer in de juiste richting stuurt. Je wijst ze eigenlijk de volgende stap in het bewustzijnsproces van de klant.
Content marketing is dus een marketingvorm waarbij je niet direct producten of diensten verkoopt, maar kennis en informatie deelt.
Dat het om content gaat betekent niet dat het alleen om tekst draait. Voorbeelden van content marketing zijn blogs, whitepapers, webinars, infographics, e-books en video’s.
Het doel van inbound marketing
Deze content wordt gecreëerd en verspreid met het oog op het verhogen van bewustzijn van een merk of product, maar ook om de relatie met de klant te verbeteren. Content marketing is gericht op het creëren van interesse in je organisatie of producten, en het genereren van leads.
Wat is inbound marketing niet
Content marketing is geen adverteren, zoals bijvoorbeeld Google Adwords. De content moet relevant zijn voor de doelgroep en waarde toevoegen aan het leven of werk van die doelgroep.
Het doel is te voorzien van relevante informatie waar de klant in eerste aanleg al mee uit de voeten kan. Het moet op z’n minst een klein deel van de oplossing zijn.
Pull marketing
Met content marketing richt je je op het begrip ‘pull marketing’. Je trekt je klanten naar je toe in plaats van dat je ze pusht met advertenties en aanbiedingen. Een heel stuk vriendelijker dus.
Hoe weet je waar je content over moet gaan? Door met specifieke software een zoekwoordonderzoek uit te voeren weet je exact waar jouw doelgroep naar op zoek is. Ook ontdek je welke vragen de klant heeft en of de klant zich überhaupt bewust is van zijn(haar) probleem.
Customer journey
Elke klant bevindt zich op een ander punt in het aankoopproces. Het klinkt misschien gek, maar niet elke klant weet welk probleem hij heeft. En als de klant wel weet welk probleem hij heeft, weet hij mogelijk nog niet dat daar een oplossing voor is. Jouw product of dienst dus.
Inbound marketing voorbeeld
Een eigenaar van een bedrijf heeft een uitdaging met zijn administratie. Hij heeft moeite om de bedrijfsadministratie op orde te krijgen.
Met dit probleem in gedachten zoekt hij bijvoorbeeld op Google met de zoektermen:
“hoe kan ik de financiën van mijn bedrijf beheren”.
Deze zoekopdracht levert mogelijk artikelen op zoals:
“10 manieren om uw bedrijfsfinanciën te beheren“.
Hij klikt op een artikel met de titel “10 methoden om de financiën van je bedrijf onder controle te krijgen”, om zo informatie te vinden over zijn probleem. Het artikel geeft 10 handige tips, waaronder het gebruik van online boekhoud- en boekhoudsoftware.
De bedrijfseigenaar gaat terug naar Google en zoekt naar “beste online boekhoudsoftware”. Hij wordt meegenomen naar een blog met informatie of reviews van vijf leveranciers van boekhoudsoftware.
De bedrijfseigenaar zoekt naar twee van deze bedrijven en vergelijkt de voor- en nadelen van elk. Zodra de ondernemer zeker weet welk bedrijf het beste bij hem past, komt hij terecht op de aanmeldingspagina van het bedrijf en melden zich aan voor een gratis proefperiode.
Na ongeveer een week verstuurd het bedrijf op de automatische piloot een reeks e-mails waarin de betaalde versie van de boekhoudsoftware wordt gepromoot. Omdat de ondernemer tevreden was met de software, besluit hij zich aan te melden voor een betaald abonnement.
In het bovenstaande voorbeeld kan je zien dat er verschillende mogelijkheden zijn om content te maken voor elke fase van de reis van deze koper. Voor elke fase van het koopproces, zijn er mogelijkheden om content te creëren. En alle content vult zo een gat in de behoefte van de potentiële klant.
Breng het in kaart
Je doel is om dit voor je eigen bedrijf in kaart te brengen op basis van de verschillende diensten en/of producten die je te bieden hebt. Stel jezelf de vraag, welke vragen hebben jouw potentiële klanten. En welke vraag hoort bij welke fase in het koopproces.
Zoals ik eerder al stelde in dit blog: hoeft content marketing niet alleen om tekst te gaan zoals blogs. Het kan net zo goed een video zijn die deze vragen beantwoord en de kijker adviseert in de volgende stap. Maak bijvoorbeeld gebruik van de keyword planner tool van Google, en breng in kaart welke vragen jouw klanten hebben. Waar zoeken zij op en welke content kan jij maken om deze vragen te beantwoorden.
Enkele adviezen voor betere blogs.
Wil je weten wat een goed blog maakt? Lees dan nog even verder. We geven je enkele adviezen voor meer effect met je blogs.
Met de adviezen geven we je manieren om je content te laten opvallen in de massa. Dit zal je helpen om bezoekers wekelijks naar je website te laten terugkeren.
1). Schrijf over onderwerpen waar mensen om geven.
Als je schrijft over onderwerpen die niet interessant zijn voor je lezers, lezen ze je blogs niet volledig, en blijven bezoekers niet hangen op je website. Blogs moeten altijd zijn geschreven met lezers in gedachten. Dit betekent schrijven over dingen die voor hen belangrijk zijn. Niet wat jij interessant vindt. Gebruik tools als Google keyword planner om erachter te komen welke onderwerpen je doelgroep naar zoekt.
2). Wees jezelf, dat is ook origineel
Zoek naar manieren om waarde toe te voegen door unieke content te maken. Schrijf over iets dat nog niet eerder is behandeld. Zo niet, zoek een nieuwe invalshoek op een oud onderwerp.
Kopieer nooit andere blogs. Kopieer ook hun tone of voice en schrijfstijl niet. Blijf jezelf. Alles is waarschijnlijk al een keer geschreven. Alle onderwerpen staan al ergens op het web. Schrijf gewoon zoals je bent. Schrijf zoals je praat. Dit maakt je blog ook uniek.
3). Andere content vormen
De meest gebruikte vorm van informatie en kennisdeling is nog steeds tekst. Je kunt een blog idee ook in een video bespreken, en de transcriptie plaatsen op je website. Zo heb je weer een nieuw blog. Embed de video in je blog.
Bloggen doet bijna iedereen al. Gebruik dus rustig een ander format dan een traditionele blogpost.
4). Plaats links naar andere websites
Een blog is niet alleen een plek om te schrijven. Je kunt ook een blog schrijven waarin je links verzamelt naar andere websites met meer gedetailleerde informatie.
Link gerust naar andere relevante sites om ervoor te zorgen dat mensen je site regelmatig bezoeken. Dit zal hen helpen aanvullende informatie over onderwerpen te vinden.
5). Post niet maar één keer per maand
Als je slechts één of twee blogs per maand publiceert, bouw je niet veel interesse en verkeer op. Probeer in plaats daarvan minstens één keer per week te publiceren.
Je kunt de socialemediakanalen van je bedrijf gebruiken, zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest en Instagram, om je nieuwe blogs met je volgers te delen. De doelgroep moet immers weten dat je nieuwste blog live is.
6). Neem de tijd
Verwacht niet direct resultaat als je vandaag begint met bloggen. Het kost tijd om een publiek op te bouwen. En al helemaal een publiek dat wekelijks terugkomt.
Over het algemeen duurt het maanden voordat je groei in populariteit gaat zien. Als je blijft schrijven, werkt bloggen als multiplier voor je blog. De groei gaat steeds sneller en zal niet stoppen, zolang je maar blijft schrijven.