Wat is conversieratio en waarom is het belangrijk?

Conversieratio. Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar wat betekent het nu echt en waarom is belangrijk? Als marketeer of ondernemer wil je natuurlijk dat je websitebezoekers bepaalde acties ondernemen, zoals een aankoop doen, zich inschrijven voor een nieuwsbrief, of een offerte aanvragen. Het percentage van je bezoekers dat deze gewenste actie onderneemt, is je conversieratio.

Key takeaways

  • Conversieratio is het percentage van je websitebezoekers dat een gewenste actie onderneemt, zoals een aankoop of inschrijving.
  • Een hogere conversieratio leidt tot kostenbesparing, meer inkomsten en een betere gebruikerservaring.
  • Gemiddelde conversiepercentages liggen rond de 2,35%, maar de top 10% van adverteerders bereikt 11,45% of hoger.
  • Mobiele conversieratio’s zijn doorgaans lager dan die van desktopgebruikers.
  • Website laadsnelheid heeft een significante impact op je conversieratio; elke seconde telt.

Hoe bereken je conversieratio?

Het berekenen van je conversieratio (omrekeningspercentage) is eigenlijk heel simpel. Je neemt het aantal conversies (dus de gewenste acties) en deelt dit door het totale aantal bezoekers van je website. Vermenigvuldig dit getal met 100 en je hebt je conversieratio in procenten. Stel dat je website in een maand 5000 bezoekers trok en 250 van hen deden een aankoop, dan is je conversieratio 250/5000 * 100 = 5%.

Waarom is conversieratio zo belangrijk?

Een hoge conversieratio betekent dat je website effectief is in het overtuigen van bezoekers om de gewenste actie te ondernemen. Dit kan verschillende voordelen hebben:

  • Kostenbesparing: Als je je conversieratio kunt verhogen, hoef je minder geld uit te geven aan advertenties om dezelfde resultaten te behalen.
  • Inkomstenstijging: Meer conversies betekenen vaak meer inkomsten, zeker als je producten of diensten verkoopt.
  • Betere gebruikerservaring: Een hogere conversieratio kan ook een teken zijn dat je website gebruiksvriendelijk is en aansluit bij de behoeften van je bezoekers.
ab-testen-heatmap-conversie

Cijfers en statistieken

Het is interessant om te kijken naar wat statistieken om een beter beeld te krijgen van het belang van conversieratio. Hier zijn enkele opvallende cijfers:

  • Gemiddelde conversieratio: Volgens een onderzoek van WordStream ligt de gemiddelde conversieratio van websites rond de 2,35%. Dit betekent dat slechts een klein percentage van de bezoekers daadwerkelijk overgaat tot een gewenste actie. Om je kansen te vergroten, is het verstandig om een op maat gemaakte website te laten maken die is geoptimaliseerd voor conversies.
  • Toppresteerders: De top 10% van adverteerders behaalde conversieratio’s van 11,45% of hoger. Dit laat zien dat er veel ruimte is voor verbetering, zelfs als je momenteel tevreden bent met je resultaten.
  • Mobiele gebruikers: Het bleek dat mobiele gebruikers vaak lagere conversieratio’s hebben dan desktopgebruikers. Een studie van Smart Insights toonde aan dat de gemiddelde conversieratio voor mobiele apparaten ongeveer 1,53% was, vergeleken met 4,14% voor desktopgebruikers.
  • Impact van snelheid: Google ontdekte dat een vertraging van slechts één seconde in de laadtijd van een mobiele pagina de conversieratio met 20% kan verlagen. Dit benadrukt het belang van een snelle website.

Praktische tips om je conversieratio te verbeteren

1). Optimaliseer je landingspagina’s

Je landingspagina’s zijn vaak de eerste indruk die bezoekers van je website krijgen. Zorg ervoor dat deze pagina’s duidelijk en aantrekkelijk zijn, met een sterke call-to-action (CTA). Test verschillende versies van je landingspagina’s om te zien welke het beste presteert. Gebruik A/B-testen om te experimenteren met verschillende elementen zoals koppen, afbeeldingen en CTA-knoppen.

Praktijkvoorbeeld: Een van onze klanten, een e-commerce bedrijf dat kleding verkoopt, merkte dat hun landingspagina voor een nieuwe collectie niet goed presteerde. Door A/B-testen ontdekten we dat een grotere, opvallende CTA-knop met de tekst “Koop nu” in plaats van “Meer info” de conversieratio met 15% verhoogde.

person holding white and black labeled box en reviews en beoordelingen

2). Maak gebruik van sociale bewijskracht

Sociale bewijskracht, zoals klantbeoordelingen en getuigenissen, kan een grote invloed hebben op je conversieratio. Mensen zijn eerder geneigd om een actie te ondernemen als ze zien dat anderen tevreden zijn met je product of dienst. Voeg reviews en testimonials toe aan je productpagina’s en landingspagina’s om het vertrouwen van je bezoekers te vergroten.

Praktijkvoorbeeld: Voor een van onze klanten, een SaaS-bedrijf, voegden we een sectie met klantbeoordelingen toe aan hun abonnementspagina. Hierdoor zagen potentiële klanten hoe anderen hun diensten waardeerden. Na deze aanpassing steeg de conversieratio van abonnementen met 20%.

3). Verbeter de laadsnelheid van je website

De laadsnelheid van je website speelt een belangrijke rol in de gebruikerservaring. Bezoekers haken snel af als een pagina te langzaam laadt. Dit kan een negatieve impact hebben op je conversieratio. Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights om de snelheid van je website te testen en optimaliseer waar nodig. Denk aan het comprimeren van afbeeldingen, het minimaliseren van scripts en het gebruik van caching.

Praktijkvoorbeeld: Een van onze klanten, een reiswebsite, merkte dat hun conversieratio laag was. Na het optimaliseren van de laadsnelheid van hun pagina’s door afbeeldingen te comprimeren en onnodige scripts te verwijderen, verbeterde de laadtijd aanzienlijk. Dit resulteerde in een stijging van de conversieratio met 25%.

Door deze praktische stappen te volgen, kun je je conversieratio verbeteren en daarmee je online succes vergroten. Begin vandaag nog met optimaliseren en zie hoe je conversieratio stijgt!

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

  • meer en betere klanten krijgt
  • zelf geen omkijken hebt naar je website
  • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
  • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
  • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!