SEA vs. SEO: wat levert jou het meest op?

In je overwegingen voor je onlinemarketingstrategie zit vaak ook de keuze voor SEO of SEA. Wanneer zet je SEA in en wanneer SEO? Daar krijg je hier antwoord op.

We focussen ons daarbij vooral op SEA en wat je daarmee kan, waarbij we je ook alle voors en tegens geven. Zo maak je de juiste overweging, en dat terwijl we je hier niet zullen overtuigen om een van beide in te zetten.

Inhoudsopgave

Wat is SEA
Verschillen tussen SEO en SEA
Overeenkomsten SEO en SEA
Welke kies je
Waarom SEO en SEA combineren
Over ROI, ROAS en POAS
Hoe werkt Google Ads
Wat kost Google Ads
Google Ads, Microsoft Ads
Voordelen van SEA
Nadelen van SEA
De basis voor je campagne
Aan de slag met SEA

Wat is SEA?

SEA is de afkorting van Search Engine Advertising en is dus adverteren in de zoekmachines. Omdat Google in Nederland de grootste zoekmachine is, gaat het al gauw over Google Ads wanneer we het over SEA hebben.

Toch zijn er (nog best veel) verschillende andere zoekmachines waar je kunt adverteren. Die komen verderop dan ook uitgebreid aan bod.

Wat zijn de verschillen tussen SEO en SEA?

Het belangrijkste verschil tussen SEO en SEA is natuurlijk dat je met SEA alleen vindbaar bent zolang je betaalt en organische posities meestal* voor langere tijd zijn. Andere belangrijke verschillen zijn:

  • Concurrentie: je kan met SEA concurreren met totaal andere partijen dan in de organische resultaten;
  • Targeting: met SEA werk je doelgerichter en kan je zelfs op doelgroepen targeten;
  • Meer grip: met SEA kan je zoekwoorden uitsluiten, zodat je advertentie niet getoond word bij zoekopdrachten die niet relevant zijn;
  • Lange termijn versus korte termijn; met SEA kan je op korte termijn resultaten behalen, terwijl SEO vooral een langetermijnstrategie is;
  • Meetbaarheid: je SEA-inspanningen zijn beter meetbaar dan je SEO-inspanningen (om meerdere redenen).


Al deze punten neem je mee in je overweging of je SEA gaat inzetten naast je SEO-inspanningen. En er zijn er wel meer te noemen, dit zijn de belangrijkste verschillen.

*Organische posities in zoekmachines fluctueren, soms zelfs dagelijks. Heb je eenmaal organische posities, dan blijven die vaak wel voor langere tijd stabiel.

Wat zijn de overeenkomsten tussen SEO en SEA?

Naast verschillen zijn er ook overeenkomsten tussen SEO en SEA. Zo heb je voor beide kwalitatief goede webpagina’s nodig en is gedegen zoektermenonderzoek de beste basis voor succes. Verder zijn beide inspanningen om beter zichtbaar te worden in zoekmachines en is het doel in beide gevallen om meer bezoekers naar je website te krijgen.

Welke kies je: SEO of SEA?

Op basis van de verschillen en diverse andere overwegingen, kies je of je SEO, SEA of zelfs beide inzet. Daarbij is het van belang om je te realiseren dat grondige kennis van SEA een forse kostenbesparing kan opleveren. Je voorkomt dan namelijk dat je advertenties getoond worden op de verkeerde zoekwoorden, wat zomaar kan leiden tot minder klikken die irrelevant zijn. Daarnaast is monitoren en bijsturen op basis van de best presterende ads noodzakelijk om optimaal te profiteren van je SEA-campagnes. De investering in een goede SEA-specialist verdient zich dan ook gemakkelijk terug.

Waarom je ze liefst combineert

SEA en SEO vullen elkaar heel mooi aan en deze twee samen inzetten zorgt voor een interessante synergie. Zo ontdek je met je SEA-campagnes welke zoektermen relevant zijn, zodat je die ook voor je organische vindbaarheid kunt inzetten. Andersom zijn er zoektermen waarop je geen advertenties wilt inzetten, denk hierbij aan informationele zoekopdrachten.

Met SEA kan je ook meer bezoekers bereiken wanneer je al goede organische posities hebt in de zoekmachines. Sta je dankzij een goede SEA-campagne meerdere keren in de zoekresultaten, heb je meer kans op bezoekers naar je website. Indirect kan een SEA-campagne ook positieve voordelen hebben voor je organische vindbaarheid, bijvoorbeeld omdat mensen zo interessante informatie op je website ontdekken en ernaar gaan linken.

Over ROI, ROAS en POAS

Bij SEA komen enkele afkortingen terug die allemaal te maken hebben met het meten van je resultaten. Deze drie afkortingen lijken hetzelfde, er zijn wat subtiele verschillen:

  1. ROI: Return On Investment – welke investering stop je ergens in en wat levert je dat onderaan de streep op, inclusief eventuele gerelateerde kosten? Dit is een algemene afkorting die al decennialang in de zakenwereld wordt gebruikt.
  2. ROAS: Return On Ad Spend – welke investering doe je in SEA en wat levert je dat aan bruto omzet op?
  3. POAS: Profit On Ad Spend – welke brutowinst levert jouw SEA-campagne op?

Deze gaan zoals je ziet van breed en algemeen naar specifieker. Nog eens een reden om een heuse SEA-specialist in te zetten.

Hoe werkt Google Ads?

Google Ads (eerder Google AdWords) heet een “veiling” te zijn, maar werkt niet zoals je gewend bent bij een reguliere veiling. De hoogste bieder wint namelijk niet automatisch, naast het bod weegt ook de kwaliteitsscore mee. Die kwaliteitsscore is onder andere gebaseerd op de relevantie van de webpagina in jouw advertentie met het zoekwoord waarop je biedt.

Verder kun je woorden of woordcombinaties uitsluiten, kiezen voor weergave van je advertenties op basis van locatie en zelfs dagen en tijden.

Google heeft in de loop der jaren steeds meer functionaliteiten ingebouwd die het jou mogelijk zouden moeten maken om “gemakkelijker” zelf je Ads-campagnes te laten draaien. Dat kan nog best eens tegenvallen, waardoor je meer geld kwijt bent dan noodzakelijk. Een goede SEA-specialist weet nog altijd het best hoe een campagne goed ingericht moet worden, automatische suggesties van Google blijken regelmatig verkeerde adviezen te zijn.

Wat kost Google Ads?

De kosten van Google Ads zijn afhankelijk van nogal wat factoren. Allereerst natuurlijk de markt waarin je je bevindt en hoe concurrerend die is. Meer concurrentie betekent over het algemeen hogere CPC (Cost Per Click; je betaalt per klik op je advertentie bij Google Ads). Zet je een SEA-specialist in, dan komen die kosten er natuurlijk ook bij. Maar die SEA-specialist verdient zich ook weer terug als die bespaart op je campagnekosten.

Verder kan je limieten instellen voor je Google Ads-campagnes, zodat je de kosten in eigen handen houdt. Uiteindelijk ligt het dus voor een groot deel aan jezelf wat Google Ads je kost, zoals dat in feite ook is bij reguliere reclamecampagnes.

Google Ads, Microsoft Ads (Bing) en …

Google Ads is zoals al aangegeven de grootste op het gebied van online adverteren, maar er zijn zeker nog andere spelers. Adverteren op Bing gaat bijvoorbeeld via Microsoft Ads en nu de ontwikkelaar van SEO-suite Ahrefs hun eigen zoekmachine Yep heeft aangekondigd, valt te verwachten dat ze daar ook hun eigen ads op zullen aanbieden.

Daarnaast kan je op Google Shopping adverteren via andere tussenpartijen. Online adverteren wordt dus een steeds complexere markt.

Dit zijn de voordelen van SEA

De belangrijkste voordelen van SEA heb je vast al kunnen ontwaren uit bovenstaande uitleg. In het kort de voordelen op een rijtje:

  1. SEA levert je op korte termijn meer bezoekers en dus leads en klanten op;
  2. De resultaten van online advertenties zijn heel goed meetbaar;
  3. Je kunt je ads-campagnes continu aanpassen en bijsturen;
  4. Onlline adverteren kan heel erg doel- en doelgroepgericht;
  5. Met een goede strategie sta je bovenin de zoekresultaten.

Dat ziet er natuurlijk heel mooi uit, maar er zijn ook nadelen waar je rekening mee wilt houden.

Dit zijn de nadelen van SEA

Als er voordelen zijn, zijn er meestal ook nadelen. Ook die heb je hierboven al deels kunnen vinden, we zetten de belangrijkste nadelen van SEA op een rijtje:

  1. Je bent verdwenen zodra je geen investeringen meer doet in je SEA-campagne;
  2. Je betaalt voor iedere websitebezoeker via een ad, ook als die niet relevant is;
  3. Bij hoge concurrentie kan het je zomaar een enorme bak geld kosten;
  4. SEA kent vaak hoge opstartkosten.

De belangrijkste conclusie is dat SEA echt een kortetermijnstrategie is, die je prima kan inzetten als je bijvoorbeeld een actie hebt of snel omzet wilt halen. Ben je echt alleen afhankelijk van SEA, dan blijf je dus betalen voor bezoekers of raak je omzet kwijt.

Zeker, SEO is ook een kwestie van bijhouden, omdat organische posities onderhevig zijn aan schommelingen. Als je SEO in basis goed staat, heb je daar wel op lange termijn het meest aan en is het een kwestie van bijhouden tegen relatief lagere kosten dan continu SEA-campagnes draaien.

 De basis voor je SEA-campagne ligt

Laat jij je website ontwikkelen door Nexd Media, dan heb je een uitstekende basis voor je SEA-campagne. We zorgen met jou voor de beste webpagina’s zodat je ads kunt draaien waar je resultaat mee haalt. Aan je kwaliteitsscore zal het niet liggen en als je voor een campagne een specifieke landingspagina nodig hebt, maken we die voor je.

Aan de slag met SEA?

Wij zijn websitespecialisten en doen zelf niets met ads. Wil je aan de slag met SEA en zie je het niet zitten om dat zelf te doen, dan verwijzen wij je graag naar een SEA-specialist uit ons netwerk. We kennen een paar heel goede.

Wil je sparren over SEO, SEA of je website? Plan een gesprek in. We adviseren je graag en natuurlijk vrijblijvend.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

  • meer en betere klanten krijgt
  • zelf geen omkijken hebt naar je website
  • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
  • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
  • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!