Voor ondernemers is een professionele online aanwezigheid essentieel. Of je nu een loodgieter bent die lokaal opereert of een technisch bureau dat landelijk diensten aanbiedt, je website is vaak het eerste wat potentiële klanten van je zien.
Daarom is het laten bouwen van een professionele succesvolle website van cruciaal belang. Bij een professionele website hoort ook betrouwbare webhosting. In dit artikel duiken we in de wereld van webhosting en leer je waar je op moet letten bij het kiezen van een hostingpartner.
Waarom is betrouwbare webhosting zo belangrijk?
Stel je voor, een klant heeft een dringend probleem met zijn verwarmingsinstallatie. Hij zoekt online naar een lokale technicus en vindt jouw website. Maar helaas, de site laadt niet of is onbereikbaar vanwege serverproblemen.
Die potentiële klant klikt terug naar Google en surft direct naar de concurrent die wél een betrouwbare website heeft. Het kiezen van betrouwbare webhosting is een cruciale stap bij het opzetten van een nieuwe website.
Waar je op moet letten
Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om een betrouwbare en efficiënte hostingprovider te vinden. We hebben een lijst gemaakt van de voor ons meest belangrijke aandachtspunten.
Platte (cached) hosting
Geavanceerde websites bevatten vaak complexe en uitgebreide code en leggen verbinding met diverse lagen op de server. Zoals je je kunt voorstellen, is dit niet alleen ingewikkeld, maar vergt het ook aanzienlijk veel serverbronnen. Mede hierdoor laden veel websites wereldwijd traag en duurt het gemiddeld meer dan 2,3 seconden voordat een pagina volledig is geladen.
Bij ons ligt dit anders: onze websites laden doorgaans binnen 0,8 seconden. Dit realiseren wij door gebruik te maken van geavanceerde, platte (gecachte) hosting.
In technologische contexten duidt de term “plat” op systemen die eenvoudig zijn en zonder veel gelaagdheid functioneren. Bij websites verwijst een “platte” website typisch naar een statische site die geen databases of server-side scripting hanteert, en die louter bestaat uit HTML, CSS en wellicht JavaScript.
Wanneer wij een website hosten, zetten we deze om naar een pure HTML-website, waarbij alle PHP-verbindingen en SQL-databases geëlimineerd worden. Dit leidt tot een website die niet alleen zeer veilig is en razendsnel is, maar ook uiterst efficiënt werkt.
Prijs
Hoewel het verleidelijk kan zijn om te kiezen voor de goedkoopste optie, is de prijs niet altijd een goede indicator van de kwaliteit van de dienst. Het is belangrijk om te kijken wat er in het pakket is inbegrepen en of het voldoet aan jouw eisen.
Betrouwbaarheid en uptime
Kies voor een host met een hoge uptime (het liefst 99,9% of hoger). Dit zorgt ervoor dat je website zo veel mogelijk online is. Lees reviews of zoek naar uptime-statistieken om een beeld te krijgen van de betrouwbaarheid van de hostingprovider.
Snelheid
De laadtijd van je website heeft invloed op de gebruikerservaring en je positie in zoekmachines zoals Google. Kijk naar de aangeboden hardware, datacenters en andere technologieën die de hostingprovider gebruikt om een snelle laadtijd te garanderen. Maar dat is niet alles.
De bezoeker heeft geen geduld
Study: Uit recent onderzoek blijkt dat 67% van de bezoekers een website verlaat als deze langer dan 3 seconden nodig heeft om te laden. Stel dat je 100 bezoekers per dag krijgt, dan kan dat betekenen dat je dagelijks 67 potentiële klanten misloopt!
Klantenservice
Een goede klantenservice is onmisbaar. Zoek naar een provider die 24/7 ondersteuning biedt via verschillende kanalen zoals e-mail, telefoon en live chat. Als je merkt dat je website niet goed draait is het van belang dat de problemen direct kunnen worden opgelost.
Sommige bedrijven leveren wereldwijd hun hostingdiensten aan maar houden er geen rekening mee dat hun klanten in verschillende tijdzones leven. Het is van belang dat je bij problemen de helpdesk kunt bereiken.
Schaalbaarheid
Als je verwacht dat je website gaat groeien, is het verstandig om een hostingpakket te kiezen dat gemakkelijk kan worden opgeschaald. Dit betekent dat je bijvoorbeeld eenvoudig meer opslagruimte of bandbreedte kunt toevoegen.
Gratis extra’s
Let ook op extra functies zoals SSL-certificaten, back-updiensten en de mogelijkheid om meerdere websites te hosten. Dit laatste kan handig zijn op het moment dat je voor enkele producten een eigen landingspagina wilt lanceren. Sommige providers bieden dit soort extra’s gratis aan, terwijl anderen er een extra vergoeding voor vragen. Bij ons is dit uiteraard inbegrepen.
Hosting soorten
Het type hosting vooraf bepalen is ook van belang. (shared, VPS, dedicated, cloud). Voor kleine websites is een shared hosting meestal voldoende, maar grotere of meer complexe websites hebben mogelijk een VPS of dedicated server nodig.
Ervaringen van anderen
Door grondig onderzoek te doen en je behoeften en toekomstplannen in kaart te brengen, kun je een betrouwbare webhostingprovider kiezen die past bij jouw website. Het kan ook nuttig zijn om ervaringen van andere gebruikers te lezen en eventueel een kortlopend contract af te sluiten om de dienst eerst te testen.
Beveiliging
In dit digitale tijdperk is beveiliging een topprioriteit. Je hostingprovider moet maatregelen hebben genomen om je website te beschermen tegen malware-aanvallen, DDoS-aanvallen en andere veelvoorkomende bedreigingen.
Controleer of je toekomstige hoster regelmatig beveiligingsupdates uitvoeren en een firewall of andere beveiligingsprotocollen heeft.
Domeinbeheer
Veel hostingproviders bieden domeinregistratieservices aan. Als je van plan bent om meerdere domeinen te beheren, zoek dan naar een hostingprovider die eenvoudig domeinbeheer en -registratie aanbiedt.
Datacenter locatie
De locatie van het datacenter van je hostingprovider kan van invloed zijn op de snelheid waarmee gebruikers uit verschillende delen van de wereld je website kunnen bereiken. Als je een specifieke doelgroep hebt in een bepaald geografisch gebied, overweeg dan een provider met datacenters in die regio, of schakel tijdig over naar een cached versie in die regio’s. Bij ons is dit standaard maar niet bij iedereen.
Overdraagbaarheid
Het kan zijn dat je in de toekomst wilt overstappen naar een andere hostingprovider. In zo’n situatie is het nuttig als je huidige provider een eenvoudig overdraagbaarheidsproces aanbiedt. Zorg dat je niet wordt opgeslokt door een zogenaamde LOCK-IN. “Ga je weg? Prima, red je ermee maar de website blijft hier. Mits je zelf een hele handige jongen bent.”
Dit hoort niet bij gezond en volwassen ondernemerschap. Bij ons is de klant vrij om te gaan en staan waar en wanneer hij(zij) wil. Je zit nooit aan ons vast en je kunt altijd vertrekken. Bij 75% van de hosters is dit niet het geval en zit je vast in een LOCK-IN.
Milieuoverwegingen
Met de toenemende focus op duurzaamheid kiezen sommige bedrijven voor “groene” hosting. Deze providers nemen maatregelen om hun ecologische voetafdruk te minimaliseren, bijvoorbeeld door hernieuwbare energie te gebruiken of door te investeren in koolstofcompensatie.
Proeftijd
Het kiezen van de juiste webhosting hangt sterk af van de specifieke behoeften en voorkeuren van jouw website. Het is altijd een goed idee om je opties grondig te onderzoeken, vragen te stellen en, indien mogelijk, gebruik te maken van proefperioden voordat je je committeert aan een lange termijn contract met een hostingprovider.
SSL-certificaten
Een SSL-certificaat (Secure Socket Layer) is van essentieel belang voor elke website, vooral als je een webshop runt of persoonlijke informatie van gebruikers verzamelt. Het zorgt voor een veilige verbinding tussen de website van de gebruiker en de server. Sommige hostingproviders bieden gratis SSL aan, terwijl anderen extra kosten in rekening brengen. Zorg ervoor dat je dit aspect controleert.
Beheerpaneel
Het beheerpaneel, vaak cPanel of Plesk genoemd, is de interface waarmee je je hostingaccount beheert. Een gebruiksvriendelijk en intuïtief beheerpaneel kan het leven veel gemakkelijker maken, vooral als je geen technische achtergrond hebt.
Deze twee panels zijn relatief gebruiksvriendelijk voor mensen zonder technische kennis en achtergrond. Bij ons is dit inbegrepen in onze diensten dus heb je hier geen omkijken naar. Wel zo handig en veilig. Want je kunt bij een gebrek aan kennis, binnen 2 seconden je gehele website en e-mail platleggen.
Back-ups
Regelmatige back-ups zijn essentieel voor het geval er iets misgaat met je website, zoals een hackaanval of een menselijke fout. Veel hostingproviders bieden dagelijkse of wekelijkse back-ups aan. Controleer de frequentie van de back-ups, hoe lang ze worden bewaard en hoe gemakkelijk het is om een back-up te herstellen. Bij ons kan dit eenvoudig met een muisklik.
E-mailhosting
Bij een professioneel bedrijf horen professionele mailboxen en e-mailadressen. Onder ‘professioneel’ verstaan we mailadressen die overeenkomen met je domein, zoals info@jouwdomein.nl. Controleer of e-mailhosting bij je hostingpakket is inbegrepen en bekijk de beperkingen qua opslag en het aantal e-mailaccounts.
Mailboxen uitbreiden
Bij e-mailhosting moet er ook de mogelijkheid zijn om je pakket te upgraden bij bedrijfsgroei. Je kunt zo meer mailboxen toevoegen. De grootste problemen ontstaan wanneer je organisatie uit haar voegen barst en je moet overstappen naar een andere hostingpartner. Probeer maar eens al je e-mailboxen volledig naar een andere server te verplaatsen.
Beoordelingen en referenties
En tot slot: Hoewel eerder genoemd, is het zo belangrijk dat het de moeite waard is om te herhalen: lees beoordelingen en zoek naar referenties. De ervaringen van andere gebruikers kunnen zeer verhelderend zijn en je helpen een weloverwogen keuze te maken.
Je website misschien wel je belangrijkste gereedschap
Als ondernemer moet je kunnen vertrouwen op je gereedschap. Zie je website en je webhosting als cruciale onderdelen van dat gereedschap.
Het kiezen van de juiste webhosting is een combinatie van het begrijpen van je eigen behoeften en het grondig onderzoeken van je opties. Door aandacht te besteden aan bovengenoemde punten en je eigen prioriteiten te bepalen, kun je een provider kiezen die jou en je website het beste ondersteunt.
Alle genoemde aandachtspunten zijn bij ons standaard meegeleverd bij onze dienstenverlening. Heb je hier nog vragen over, neem contact met ons op.