Je wilt dat je website hoger scoort in Google. Liefst wil je dat je website op de eerste pagina van de (organische) zoekresultaten verschijnt. Want wees nu eerlijk: wie kijkt verder dan pagina één in Google?
Hoe verbeter je je vindbaarheid in zoekmachines?
Ten eerste: de vindbaarheid van je website in zoekmachines verbeteren gaat niet over één nacht ijs. Er zijn wel wat ‘quick fixes’. Zaken die je relatief snel en makkelijk kunt aanpassen om je online vindbaarheid te verbeteren.Maar daarmee sta je heus niet van vandaag op morgen bovenaan in Google.
Je wilt klimmen in de resultaten van zoekmachines. Of eigenlijk: van Google. Want tegenover deze zoekreus, zijn andere zoekmachines, zoals Bing en Yahoo! maar kleintjes. Daarom gebruiken we ‘Google’ in dit artikel meer dan eens als synoniem voor ‘zoekmachine’.
Zoekmachineoptimalisatie (SEO)
De technische term om je vindbaarheid in Google te vergroten, is zoekmachineoptimalisatie. Search Engine Optimization (SEO) in het Engels. Door werk te maken van je SEO, word je beter gevonden in zoekmachines.
Zónder te betalen voor advertenties. Want dát − Search Engine Advertizing (SEA) − is ook een optie om bovenaan in Google te belanden.
Over wat je meer oplevert, SEO of SEA, schreven we eerder al ‘s.
Een beetje SEO-specialist zal je vertellen dat zoekmachineoptimalisatie begint bij een goede SEO-strategie, gebaseerd op wat je wilt bereiken: je SEO-doelstelling. Wist je dat veel bedrijven hier niet eens over hebben nagedacht als ze bij een SEO-specialist aankloppen?
Misschien wil je in, pak ‘m beet, in de top 5 scoren op voor jou relevante zoek- of trefwoorden. Zoals ‘bloemist Amsterdam’ of ‘boekhouder Utrecht’. We zeggen maar iets, hè?
Als je nu de eerste pagina van Google niet haalt op deze voor jou belangrijke zoektermen, is dat op zich een prima doel. Je stuurt je SEO-specialist op pad met deze opdracht. Deze draait aan wat knoppen et voilà: na een tijdje prijkt je wesite bovenaan in Google!
De basis van je SEO: trefwoordenonderzoek, of keyword research
Nou ja … Zo eenvoudig gaat het in de praktijk natuurlijk niet. We gaan hier om te beginnen wat te gemakkelijk voorbij aan de term ‘trefwoorden’. Daar moet je namelijk onderzoek naar doen: trefwoordenonderzoek, of keyword research. Gedegen trefwoordenonderzoek is de sleutel tot een hogere positie in Google.
Als je weet op welke trefwoordencombinatie je kunt scoren, heb je een ruwe diamant in handen. Zo’n trefwoordencombinatie voldoet aan 3 voorwaarden:
- Hoog zoekvolume (er wordt veel op deze trefwoordengroep gezocht).
- Weinig concurrentie (je concurrenten worden niet of nauwelijks gevonden op deze trefwoordencombinatie).
- Hoge conversieratio (het percentage van je bezoekers dat de door jou gewenste actie onderneemt, zoals zich inschrijven voor je nieuwsbrief, contact met je opnemen of overgaan tot een aankoop).
Het gaat om de optimale combinatie van de drie. En dat optimum kan ook best een trefwoordencombimbinatie met een laag zoekvolume zijn, maar met een hoge conversieratio.
Leuk dat veel mensen ‘jouw’ trefwoorden intikken in de zoekbalk van Google, maar je koopt er niks voor als je honderden concurrenten hebt op exact deze combinatie van keywords.
SEO bouwt vervolgens verder op deze ideale trefwoordencombinatie. Zoekwoordenonderzoek, of beter trefwoordenonderzoek, vormt de basis voor je verdere SEO-inspanningen.
Goed om te weten, is dat een website met de juiste trefwoorden:
- hoger scoort in zoekresultaten;
- zorgt voor meer ‘clicks’;
- bezoekers langer vashoudt;
- zorgt voor een betere gebruikerservaring (user experience, of UX).
Keywordtools: nuttig of nutteloos?
Maar hoe kom je de juiste trefwoorden nu op het spoor? Daar heb je allerlei handige keywordtools voor, waarbij de een slimmer is dan de ander. Google heeft er natuurlijk zelf eentje.
En ook de autocomplete-, of autosuggestfunctie van Google kan van pas komen. Ook gemakkelijk: spieken bij de concurrentie. Of kijken naar de trefwoordengroepen in de titels van (betaalde) advertenties.
En ook al heeft trefwoordenonderzoek tegenwoordig iets weg van hogere wiskunde: gebruik je boerenverstand. Stel, je hebt een exclusieve bloemisterij in Oud-Zuid. Heb je er dan veel aan te scoren op ‘goedkope bloemist Amsterdam’, denk je?
Onze tip: gebruik eerst je boerenverstand, dan een keywordtool en tot slot weer je gezond verstand om een selectie te maken van de gesuggereerde trefwoorden en te bepalen op welke pagina je welke trefwoorden wilt gebruiken.
On-page SEO: over paginatitels en zo …
Goed. Je keyword research en boerenverstand hebben je dé, of liever een aantal, trefwoordencombinaties opgeleverd. Maar dat is slechts het begin. Hoe zet je deze trefwoorden nu slim in op je website?
Het begint met je on-site, of on-page SEO. Dat zijn alle dingen die je op je eigen website en de onderligende webpagina’s kunt optimaliseren voor een betere vindbaarheid in zoekmachines. Hieronder vallen het optimaliseren van:
- metatitels
- kopteksten
- brood- of bodyteksten
- interne links op je pagina’s
SEO-titels
De metatitel, of SEO-titel, is de (blauwgekleurde) titel die in Google’s zoekresultaten verschijnt en ook in het tablad van een geopende pagina in je webbrowster staat. De metatitel laat zoekrobots weten waar een pagina over gaat en of deze interessant is in relatie tot een zoekopdracht.
Het is dus belangrijk dat elke pagina op je website een unieke metatitle heeft, die nauwkeurig de inhoud van die pagina weergeeft. Je kunt deze titels het beste kort houden en de belangrijkste zoekterm vooraan plaatsen.
Is ‘SEO’ je voornaamste zoekterm? Dan is:
SEO: verbeter de vindbaarheid van je website
Een betere metatitel dan:
Verbeter de vindbaarheid van je website met SEO
Om het maximale uit je SEO-titel te halen, is het slim om niet alleen je primaire, maar ook je secundaire zoekterm vooraan in de metatitel te plaatsen. Als de termen maar niet overlappen.
Dus niet:
Refurbished iPhone kopen? Koop je refurbished smartphone online
Maar wel:
Refurbished iPhone kopen? Bestel jouw model hier online
Als je nog ruimte over hebt in je SEO-titel, kun je jouw bedrijfsnaam eventueel op het einde van de titel plaatsen. Alleen grote bedrijven, die op hun bedrijfsnaam worden gezocht, kunnen het zich permitteren om hun bedrijfsnaam vooraan te plaatsen.
Samengevat: houd je metatitle kort, exact en prop ‘m niet vol met zoektermen.
Naast je metatitel, is ook je meta-omschrijving, of meta description, belangrijk voor zoekrobots. Dat is het stukje tekst dat in Google onder je metatitel verschijnt.
In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, heeft deze meta-omschrijving géén direct effect op de vindbaarheid van een webpagina. Maar als je meta description de inhoud van je pagina goed weergeeft, is dat van invloed op het aantal mensen dat op je pagina klikt. En zo heeft deze meta-omschrijving, zij het indirect, wel degelijk invloed op je vindbaarheid.
Wel moet de meta-omschrijving, net als de metatitel, goed aansluiten bij de inhoud van een pagina. En net als voor de metatitel, moet je voor elke pagina een unieke meta-omschrijving verzinnen.
In de meta-omschrijving heb je ongeveer drie keer meer ruimte dan in je metatitel om te vertellen waar een pagina over gaat. Je hoeft dus niet elk woord op een goudschaaltje te wegen.
Maar zorg er wel voor dat je belangrijkste zoektermen terugkomen in de meta-omschrijving, zonder deze vol te proppen ermee.
De meta-omschrijving laat ook voldoende ruimte om je contactgegevens in op te nemen, zoals je telefoonnummer of e-mailadres.
En wil je jouw meta-omschrijving eruit laten springen? Gebruik dan gerust een emoji. Bijvoorbeeld een emoji van een telefoon vóór je telefoonnummer. (Merk op dat Google emoji’s in je metatitel blokkeert, maar deze in je meta-omschrijving (meestal) toestaat.
Er zijn trouwens allerlei handige online tools die je metatitel en metadescription analyseren en je vertellen wat eraan scheelt. Onze eigen ervaring is dat in, ruwweg, de helft van de gevallen er wel iets mis is met de metatitel of -omschrijving van een pagina.
In de ergste gevallen hebben verschillende pagina’s binnen een website dezelfde metatitel of, geloof het of niet, ontbreekt de metaomschrijving volledig! Een gemiste kans die je eenvoudig kunt fixen.
Koppensnellers en broodschrijvers
En nu, misschien wel het allerbelangrijkst, de feitelijke teksten op je pagina(‘s). De teksten die ‘body’ geven aan een pagina, de subkoppen boven alinea’s en de hoofdkop helemaal bovenaan een pagina.
Google stelt geen grens aan de lengte van de teksten op een webpagina. Dit in tegenstelling tot de lengte van je metatitel en -omschrijving. Dus: laat je gaan! Je paginateksten kunnen niet lang genoeg zijn en het is zaak ze vol te proppen met zoveel mogelijk keywords.
Maar niet heus …
O, je had niet door dat we een grapje maakten? Dat we misschien zelfs een tikje ironisch waren?
Sorry …
We hebben helaas te vaak gehoord en nog vaker gelezen dat Google lange paginateksten hoger aanslaat dan korte, en dat je zoveel zoektermen in je tekst moet opnemen dat je lezer er zowat over struikelt.
Feit is dat je de teksten op een pagina gerust kort kunt houden, zonder een overdaad aan keywords, en dat je je online vindbaarheid daarmee echt niet de nek omdraait.
Wat dit betreft, willen we Albert Einstein even citeren.
“Alles zou zo eenvoudig mogelijk moeten worden gemaakt, maar niet eenvoudiger (dan dat).”
Of vrijer vertaald:
“Maak alles zo eenvoudig mogelijk, maar niet eenvoudiger.”
Enfin. Metatitels en -omschrijvingen kun je, meestal, nog wel overlaten aan degene die je website bouwt. Of heeft gebouwd. Mits je websitebouwer kaas heeft gegeten van SEO. En daar mag je, hopelijk, toch van uitgaan.
Maar je paginateksten? Die gaat de bouwer van je website niet voor je schrijven. Tenzij hij samenwerkt met een tekstschrijver. Of beter nog: een SEO-copywriter. Een tekstschrijver die gespecialiseerd is in het schrijven van teksten die zowel Google als je lezer aanspreken.
Dat je kunt koken, maakt je nog geen kok. Dat geldt ook voor schrijven. Natuurlijk, je kunt schrijven. Oeverloos vertellen over je bedrijf en je product of dienst. Maar daarin schuilt nu juist het probleem: je weet te veel.
Hebt te veel te vertellen. Je denkt te veel vanuit jouw aanbod en te weinig vanuit de klant zijn probleem en de oplossing die hij zoekt.
Sterke SEO-teksten geven het antwoord op de vraag van je prospects, je potentiële klanten. Een SEO-copywriter schrijft die teksten en werkt in zo min mogelijk woorden toe van probleem naar oplossing. Jouw oplossing.
Goed. Je zoekt een SEO-copywriter voor het schrijven van je webteksten. Een copywriter, geen tekstschrijver. Want een tekstschrijver schrijft algemene teksten. Een copywriter daarentegen is gespecialiseerd in copy. In wervende teksten, reclameteksten, zo je wilt.
Er bestaan allerlei modellen en formules voor goede copy. Misschien heb je wel eens gehoord van het AIDA-model. Nee, niet de opera van Verdi. ‘AIDA’ staat voor Awareness, Interest, Desire en Action.
Inmiddels bestaan er talloze variaties op dit marketingmodel, dat ook toepasbaar is op wervende tekst. Je kunt het gebruiken voor het formuleren van één zin, maar ook gebruiken als kapstop voor één alinea of een paginalange tekst.
Een alinea gebaseerd op het AIDA-model heeft typisch vier zinnen, één zin voor elke letter in het acroniem. Maar je kunt elke zin ook eenvoudig uitbreiden tot een alinea, als je lezer daar behoefte aan heeft. Resultaat? Vier alinea’s tekst voor je webpagina.
Natuurlijk verzint je copywriter voor elke alinea een goede kop. Sterker nog, een beetje copywriter breekt daar z’n hoofd over. Omdat hij weet dat koppen de aandacht trekken van je lezer en hij niet te snel voorbij moet gaat aan het formuleren daarvan.
Links
Je wilt niet dat bezoekers verstrikt raken in je website. Natuurlijk, je wilt lezers zolang mogelijk vasthouden op een zekere pagina en op je website. Maar je wilt niet dat ze de draad kwijtraken.
Heb je wel eens een boek gelezen?
Oké. Dat was een retorische vraag. Natuurlijk heb je ooit ‘s een boek gelezen. In je kindertijd, in je jeugd, of als volwassene. Pluk van de Petteflet, Suske en Wiske, of De broers Karamazov van Dostojevski.
Een boek heeft een duidelijk begin en een einde. Goed. De rugtekst trok je aandacht, de cover wekte je interesse en de flaptekst deed je verlangen om het boek te lenen in de bibliotheek of kopen in de boekenzaak.
Maar toen je begon te lezen, startte je hoogswaarschijnlijk op de eerste pagina en eindigde je bij de laatste.
Hoe anders is dat met een website …
Het toevoegen van links op je website, op verschillende pagina’s, helpt bezoekers te navigeren op je site. Interne links helpen websitebezoekers bij het volgen van jouw verhaallijn. Maar vergeet niet dat een bezoeker van je website tot op zekere hoogte zijn eigen verhaal bepaalt.
Laat je websitebezoekers dus niet doelloos van de ene naar de andere pagina springen. Stel, een bezoeker (be)landt op een pagina binnen je website waarop jij je product verkoopt of dienst aanprijst. Zet hem dan niet te snel aan tot actie. Waarschijnlijk wil hij eerst weten met wie hij te maken heeft.
Een goede paginanavigatie verhoogt de gebruikerservaring van je websitebezoekers. Maar alleen als je navigatiestructuur staat als een huis. Je wilt niet dat je bezoekers in een doolhof belanden dat nergens toe leidt.
In die zin is je homepage zowel het begin als het eind, of het tussenstation, van de reis die je websitebezoekers zelf bepalen.
Je websitestructuur
Zei iemand ‘structuur’?
Zowel je lezer als Google vindt een logische websitestructuur belangrijk. Een logische indeling van je website zorgt er ten eerste voor dat je bezoekers intuïtief door je website kunnen navigeren. En ten tweede help je Google bij het indexeren van je website.
SEO, of zoekmachineoptimalisatie, heeft vooral zin als je website al staat als een huis, met een solide fundament eronder. Of om een betere analogie te gebruiken: als een stevig gevestigde boom.
Een boom met diverse (hoofd)takken en zijtakken, die altijd weer terugleiden naar de stam en, zonodig, de wortels.
Gebruikerservaring
Uiteindelijk bepalen je websitebezoekers hoe hoog je website scoort in Google. Deze zoekmachine is mettertijd namelijk erg gevoelig geworden voor ‘signalen’ van bezoekers van je website. Simpel gezegd: je Google-ranking wordt eerst en vooral bepaald door signalen die je bezoekers afgeven.
Geven je gebruikers positieve signalen af? Dan hebben ze klaarblijkelijk gevonden waar ze naar op zoek waren. Dat vindt Google leuk, waarop de zoekmachine jou vaker suggereert bij vergelijkbare zoekopdrachten.
Bij negatieve signalen van gebruikers, dreig je al snel uit de gratie van de zoekmachine te vallen.
Maar wat zijn die positieve en negatieve signalen dan?
Lang verhaal kort, Google vindt het niet leuk als:
- Bezoekers je website verlaten zonder actie te ondernemen, zoals ergens op klikken (‘bouncerate’).
- Bezoekers maar kort op een webpagina verblijven (‘bezoekduur’).
- Bezoekers kort op je website verblijven (‘sessieduur’).
Moraal van het verhaal? Aan veel websitebezoekers alléén heb je weinig. Je wilt dat ze lang op je website vertoeven en vooral: actie ondernemen. Op een link klikken, een inschrijfformulier invullen, contact met je opnemen of een product kopen in het geval van een webshop.
Je on-page SEO is waterdicht. En dan?
Je hebt je website geoptimaliseerd voor Google. Nu is het een kwestie van tijd. Even geduld hebben en je website zien klimmen in de Google-ranking. Na een half jaar of een jaar heb je jouw SEO-doel, top 3 in Google bijvoorbeeld, bereikt!
Da’s mooi natuurlijk. Maar achteroverleunen zit er niet in. Niet vóór je je doel bereikt hebt en ook niet erna. Zodra je website geoptimaliseerd is, moet je continu een vinger aan de pols blijven houden. Want wat vandaag misschien optimaal lijkt, kan morgen weer beter.
Je website optimaliseren voor Google en er vervolgens niet meer naar omkijken? Dan profiteer je maar kort van je SEO-inspanningen. Doe minstens één keer per kwartaal een SEO-check. Of liever maandelijks.
Misschien wel het allerbelangrijkste: update je pagina regelmatig. Neem een nieuws- of blogsectie op en post hier regelmatig nieuws en blogartikelen op, die je kunt delen op je socialmediakanalen.
Zorg ervoor dat je content post die je doelgroep écht interessant vindt. En natuurlijk optimaliseer je ook je content voor Google. Maar nu betreden we het domein van contentmarketing.
Een andere, eenvoudige, manier om je pagina up-to-date te houden, is een groeiende FAQ-sectie. Hier geef je het antwoord op veelgestelde vragen, of Frequently Asked Questions, van je doelgroep. Een zoekopdracht in Google heeft vaak de vorm van een vraag, waarop je in je FAQ’s meteen antwoord geeft.
Last but not least: je website en content krijgen pas écht autoriteit, als websites van derden naar jou gaan linken. ‘Linkbuilding’ heet dit verkrijgen van backlinks van externe websites.
Deze backlinks vindt Google erg belangrijk om de relevantie en autoriteit van je website te bepalen.
Tot zover onze tips om je online vindbaarheid te verbeteren en je website hoger in Google te krijgen. Hopelijk heb je wat opgestoken? Heb je hulp nodig bij je zoekmachineoptimalisatie? Neem gerust contact met ons op. We kunnen je helpen met álle aspecten van SEO.