Hreflang-tag voor internationaal opererende websites

Opereer je internationaal, en heb je voor verschillende talen ook eigen pagina’s op je website, dan kan het zijn dat je hreflang-tags moet gebruiken. Wat hreflang is en hoe het werkt leggen we je natuurlijk uit, net als de reden dat hreflang-implementatie op een website wel een heel secuur werkje is.

Hreflang kan heel nuttig zijn, maar moet echt tot in de puntjes goed worden geïmplementeerd om te voorkomen dat het negatief werkt voor jouw website.

Wat hreflang is en hoe het werkt leggen we je natuurlijk uit, net als de reden dat hreflang-implementatie op een website wel een heel secuur werkje is.

Wat is een hreflang-tag?

Een hreflang-tag is een annotatie om bij meertalige websites aan te geven op welke taal en welk land een webpagina gericht is. Dit is met name van belang wanneer een website meerdere landen bedient, of juist bepaalde landen niet bedient.

Stel je opereert in de Benelux en hebt Nederlands, Duits en Frans op je website, dan wil je kunnen aangeven dat de Franstalige webpagina’s voor België bestemd zijn en niet voor Frankrijk. De hreflang-tag /fr-be geeft dan aan dat deze pagina Franstalig is en bestemd is voor België.

Taal-landcombinaties

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen werkt hreflang voor taal-landcombinaties. Als je alleen verschillende talen op je website gebruikt en daarbij geen onderscheid hoeft te maken tussen verschillende landen, is hreflang niet nodig.

Hreflang geeft zowel aan voor welke taal-landcombinatie de pagina zelf bestemd is, als welke andere taal-landcombinaties er van die pagina zijn.

Wanneer gebruik je hreflang-tags?

Er zijn grofweg drie situaties waarin je hreflang-tags gebruikt op een website:

  • Verschillende talen voor verschillende landen: Een website van een onderneming die in Europa opereert en daarbij Nederlands voor zowel Nederland als België en Frans voor zowel België als Frankrijk gebruikt.
  • Dezelfde taal in verschillende landen: Een onderneming die in Europa opereert en Duitse pagina’s heeft voor zowel Duitsland als Zwitserland en Oostenrijk, en Franse pagina’s voor België en Frankrijk.
  • Verschillende talen in hetzelfde land: Een Belgische onderneming met pagina’s in zowel Nederlands en Frans als Duits.

Als je bovenstaande voorbeelden goed bekijkt, zie je al dat er onduidelijkheid kan ontstaan over de markt die je bedient.

Duitstalige pagina’s op je website terwijl je geen klanten in Duitsland bedient hoeven niet in Duitse zoekmachines te verschijnen. Die wil je vooral in België vertonen wanneer iemand een Duitstalige zoekopdracht geeft.

Drie manieren om te implementeren

Hreflang kan op drie manieren op een website worden geïmplementeerd:

  1. Als HTML-tags
  2. In de XML-sitemap
  3. In de HTTP-headers

Dit zijn natuurlijk zaken die een websitebouwer hoort te regelen. Check daarom vooral bij het laten bouwen van een nieuwe website of een websitebouwer dit doet wanneer je website meertalig is en dus hreflang-tags zou moeten gebruiken. En check bij oplevering op welke manier dit is geïmplementeerd.

Eén implementatie is raadzaam

Hoewel het geen probleem hoeft te zijn als de hreflang-annotatie op meerdere manieren is geïmplementeerd, is het wel raadzaam om er één te kiezen en daarbij te blijven.

Wanneer er iets op je website verandert en dat ook invloed heeft op hreflang, moeten de hreflang-tags ook worden aangepast.

Dat wil je niet dubbel hoeven doen en dubbel hoeven checken, en dubbele implementatie betekent ook twee keer kans op fouten, die weer negatief kunnen uitpakken voor je website.

Alleen twee- or meertalig?

Moet je hreflang implementeren wanneer je website gewoon tweetalig of meertalig is? In principe niet. Als de website zich met al die pagina’s op dezelfde (geografische) doelgroep richt, maar vooral onderscheid maakt op basis van taal, volstaat het door er gewoon per taal een pagina van te maken.

Hreflang kan dan worden gebruikt, maar gebruik je het verkeerd, dan maak je meer kapot dan hreflang goed kan doen.

Naar elkaar verwijzen is essentieel

Bij hreflang is het essentieel dat iedere variant verwijst naar alle andere varianten. Dus jouwurl.nl/nl-nl/dit-is-de-pagina/ verwijst ook naar jouwurl.nl/nl-be/dit-is-de-pagina/, jouwurl.nl/fr-be/dit-is-de-pagina/ en jouwurl.nl/fr-fr/dit-is-de-pagina/. En zo verwijzen al die andere pagina’s ook naar elkaar. Bestaat een bepaalde variant niet, dan verwijs je er ook niet naar.

Een voorbeeld van hreflang-tags in de broncode van een webpagina.

X-hreflang en alleen taal is goed gebruik

Om de zoekmachines te helpen om de bronpagina of belangrijkste variant te herkennen is het goed om de x-hreflang op te nemen. Hiermee geef je aan dat die pagina moet worden vertoond voor alle zoekopdrachten waar de zoekmachine geen hreflang voor kan vinden. Daarnaast is het ook goed gebruik om voor iedere taal een versie te publiceren met alleen de taal, zodat ook daar het verkeer dat niet aan een taal-landcombinatie kan worden gekoppeld naartoe kan.

De belangrijkste dingen om te weten

Het is wat ons betreft van belang dat je op de hoogte bent van het bestaan van hreflang. Daarnaast is het vooral zaak dat je weet wanneer je het echt zou moeten inzetten. En dus ook wanneer niet.

De belangrijkste dingen om te weten voor je op een rijtje:

  1. Hreflang is vooral relevant bij taal-landcombinaties;
  2. Volgorde is altijd taal-land, dus en-gb of nl-be;
  3. Implementeer hreflang maar op één wijze;
  4. Alle hreflangs verwijzen over en weer naar elkaar;
  5. X-hreflang en alleen taal-variant zijn aan te raden;
  6. Laat hreflang over aan een specialist die ermee bekend is;
  7. Check regelmatig of de hreflang goed werkt.

Voor die check zijn er verschillende tools, zoals de hreflang-tool op hreflang.org.

Je doet het vooral voor Google

Hreflang gebruik je vooral voor Google, concurrent Bing heeft eerder aangegeven vooral naar de taal van de content te kijken en hreflang-tags niet of nauwelijks te gebruiken. Nu is Google met een marktaandeel van >90% nog altijd het grootst en de belangrijkste focus en loont het dus de moeite. Google heeft hier zelf ook adviezen voor opgesteld.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

  • meer en betere klanten krijgt
  • zelf geen omkijken hebt naar je website
  • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
  • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
  • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!