Een website is een krachtig hulpmiddel om je merk te versterken en je merkwaarde te vergroten. Een goede website communiceert je merkidentiteit, vertelt je merkverhaal (“brand story”), vergroot het vertrouwen in je merk en helpt je zinvolle interacties met je doelgroep aan te gaan.
Het is een dooddoener, maar je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken. En je website − vaak het eerste contactpunt dat potentiële klanten met je bedrijf hebben − is een goede manier om een onuitwisbare indruk achter te laten bij je doelgroep.
Een goed ontworpen, gebruiksvriendelijke website zorgt voor een positieve gebruikerservaring (User Experience, of UX) en positieve eerste indruk, wat afstraalt op je merk. Een goede website straalt kortom de betrouwbaarheid en professionaliteit uit die je wilt uitdragen.
Communiceer je merkidentiteit
Een website is een uitgelezen mogelijkheid om je merkidentiteit op een uniforme wijze te communiceren. Het gebruik van je logo, kleurenpalet, lettertype, grafische elementen en beelden onderstreept de uniciteit en vergroot de herkenbaarheid van je merk.
Naast deze visuele elementen wordt je merkidentiteit ook bepaald door de tone-of-voice van de teksten op je website. De tone-of-voice van teksten is een combinatie van taalgebruik, woordkeuzes, (emotionele) toon en schrijfstijl. Je tone-of-voice is als het ware de ‘stem’ van je merkpersoonlijkheid en moet worden afgestemd op je doelgroep. De tone-of-voice van een merk wordt, net als de visuele identiteit, vaak gedefinieerd en uitgewerkt in een huisstijlhandboek.
Storytelling: vertel je merkverhaal
Elk merk heeft een verhaal (‘brand story’). En storytelling is een krachtige manier om dat verhaal in woord en beeld te vertellen aan je doelgroep. Kenmerkend voor storytelling is de narratieve structuur en de verhaallijn met geloofwaardige en herkenbare personages, een plot en een setting. Net als in boeken en films. Storytelling is een uitstekende manier om bijvoorbeeld de historie en de visie en missie van je bedrijf op een authentieke en inspirerende manier te presenteren, waardoor je een sterke (emotionele) band opbouwt met je doelgroep.
Klantinteractie: creëer een positieve merkbeleving
Je website biedt je tal van mogelijkheden voor (persoonlijke) interactie met je doelgroep. Denk aan een contactformulier, chatfunctie, het embedden van bijvoorbeeld Google Maps-reviews of Trustpilot voor klantbeoordelingen en -recensies, en socialmedia-integraties. Door te reageren op feedback en vragen van websitebezoekers, creëer je een positieve merkbeleving en kun je de betrokkenheid bij je merk vergroten.
Mobiele optimalisatie: een noodzaak
In een wereld waar het merendeel van de internetgebruikers toegang heeft via mobiele apparaten, is mobiele optimalisatie geen optie meer, maar een noodzaak. Een mobielvriendelijke website verzekert niet alleen een betere gebruikerservaring voor bezoekers onderweg, maar verbetert ook je SEO-ranking, aangezien zoekmachines zoals Google mobiele compatibiliteit als een belangrijke factor beschouwen.
Door je website te testen en aan te passen voor mobiele toegankelijkheid, garandeer je dat alle bezoekers, ongeacht het apparaat, een naadloze en efficiënte ervaring hebben. Dit draagt bij aan hogere betrokkenheid, lagere bouncepercentages en uiteindelijk een sterkere merkwaarde.
Data-analyse en -gebruik: De Sleutel tot Website-optimalisatie
Tools zoals Google Analytics bieden diepgaand inzicht in het gedrag en de voorkeuren van je bezoekers, waardoor je geïnformeerde beslissingen kunt nemen over hoe je je website kunt verbeteren.
Begrijpen welke pagina’s het meest bezocht worden, waar gebruikers het meeste tijd doorbrengen, en waar ze afhaken, stelt je in staat om gerichte aanpassingen te maken die de gebruikerservaring verbeteren.
Bovendien benadrukt het belang van privacy en gegevensbescherming de noodzaak van transparantie en veiligheid, wat vertrouwen wekt bij je doelgroep en bijdraagt aan een positief merkimago.
Toegankelijkheid: Een Fundament van Digitale Inclusiviteit
Het waarborgen van de toegankelijkheid van je website is een fundamentele stap naar digitale inclusiviteit, waarbij je ervoor zorgt dat iedereen, inclusief personen met beperkingen, ongehinderd gebruik kan maken van je online content.
Het volgen van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) is niet alleen een teken van maatschappelijke verantwoordelijkheid maar verhoogt ook je potentiële doelgroep en kan juridische risico’s verminderen.
Het implementeren van toegankelijkheidsrichtlijnen zoals voldoende contrast, keyboard-navigatie, en alternatieve tekst voor afbeeldingen, maakt je website niet alleen gebruiksvriendelijker voor mensen met een beperking maar verbetert ook de algehele gebruikerservaring.
Deze aanpak getuigt van een inclusieve visie die bijdraagt aan een positiever merkimago en een breder bereik binnen je doelgroep.
SEO: vergroot je online zichtbaarheid en merkbekendheid
Een website die is geoptimaliseerd voor zoekmachines vergroot de online zichtbaarheid en bekendheid van je merk. Het publiceren en delen van relevante en interessante content op je website, zoals blogartikelen en video’s, verschaft je merk autoriteit en draagt verder bij aan je vindbaarheid in zoekmachines.
Wil je ook een goed ontworpen, aantrekkelijk vormgegeven website laten maken die je merkidentiteit versterkt en merkwaarde vergroot? Laat je gegevens achter en we nemen binnen 2 uur contact met je op.