Een goede navigatiestructuur helpt bezoekers de weg te vinden

Stel je voor dat je op weg bent naar een onbekende bestemming zonder routeplanner. Je zou waarschijnlijk snel de weg kwijtraken. Dat geldt ook voor je website. Een goede navigatiestructuur is als een betrouwbare routeplanner voor je bezoekers en helpt hen snel en makkelijk te vinden wat ze zoeken.

Maar waarom is een goede navigatiestructuur zo belangrijk? En hoe kun je de navigatiestructuur van je huidige website verbeteren? In dit artikel navigeren we met je naar het antwoord op deze twee vragen.

1. Betere gebruikerservaring (UX)

Een van de belangrijkste redenen om werk te maken van een goede navigatiestructuur is de gebruikerservaring (UX). Bezoekers moeten zonder noemenswaardige moeite kunnen vinden wat ze zoeken. Een duidelijke en logische navigatie zorgt ervoor dat bezoekers langer op je site blijven, wat de kans vergroot dat ze uiteindelijk iets van je kopen. Als bezoekers snel en makkelijk door je site kunnen navigeren, verbetert dit hun ervaring, wat kan leiden tot positieve mond-tot-mondreclame en een hogere klanttevredenheid.

Een slechte navigatie daarentegen kan leiden tot frustratie. Bezoekers zullen snel wegklikken als ze niet snel kunnen vinden wat ze zoeken. Dat verhoogt je bouncepercentage en kan je reputatie schaden. Door een intuïtieve en gebruiksvriendelijke navigatie aan te bieden, kun je ervoor zorgen dat gebruikers een positieve ervaring hebben en eerder geneigd zijn terug te keren.

Voorbeelden van websites met een goede navigatiestructuur zijn die van Bol.com, Coolblue en Rabobank, om maar een paar voorbeelden te noemen. De sites van de Belastingdienst, NS en Marktplaats daarentegen worden nog wel eens bekritiseerd vanwege hun overvolle menu’s, onduidelijke labels en matige lay-out.

2. Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Naast een betere gebruikerservaring speelt een goede navigatiestructuur ook een grote rol in zoekmachineoptimalisatie (SEO). Zoekmachines zoals Google gebruiken crawlers om je website te indexeren. Een duidelijke navigatiestructuur helpt deze crawlers om je site beter te begrijpen en te indexeren, wat kan leiden tot hogere zoekresultaten.

Door interne links strategisch te plaatsen, kun je de vindbaarheid van je belangrijkste pagina’s verhogen. Een goed gestructureerde navigatie maakt het ook makkelijker voor zoekmachines om te bepalen welke pagina’s het belangrijkst zijn en hoe ze met elkaar in verband staan. Dat kan zorgen voor een betere zichtbaarheid in zoekresultaten, meer organisch verkeer en uiteindelijk meer potentiële klanten.

3. Conversieratio

Een goed ontworpen navigatiestructuur kan direct bijdragen aan een hogere conversieratio. Als bezoekers snel en gemakkelijk de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben, is de kans groter dat ze overgaan tot een aankoop, inschrijving, of een andere gewenste actie.

Door prominente CTA’s (Call to Actions) te plaatsen en een naadloze gebruikersflow te creëren, kun je bezoekers met zachte hand de goede kant op duwen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een duidelijk pad biedt van je homepage naar je productpagina’s, en van daar naar de kassa. Een goede navigatiestructuur zorgt ervoor dat bezoekers niet verdwalen of afhaken voor ze hun doel hebben bereikt, wat je conversieratio (CR) aanzienlijk kan verhogen.

4. Gebruiksvriendelijkheid op mobiele apparaten

Steeds meer mensen bezoeken websites via hun mobiele apparaten. Een goede navigatiestructuur houdt rekening met de beperkingen en mogelijkheden van kleinere schermen. Dat betekent dat je eenvoudig toegang moet krijgen tot menu’s, knoppen groot genoeg moeten zijn om aan te klikken en dat de belangrijkste informatie in een oogwenk te vinden is.

Een responsive design zorgt ervoor dat je navigatie zowel op desktops als mobiele apparaten optimaal functioneert. Mobiele gebruikers hebben vaak minder geduld en verwachten een snelle en moeiteloze navigatie. Door je navigatie te optimaliseren voor mobiele apparaten, kun je ervoor zorgen dat je site toegankelijk en gebruiksvriendelijk is voor een breed publiek, los van het apparaat dat ze gebruiken.

5. Vertrouwen en professionaliteit

Een website met een goed gestructureerde navigatie komt professioneel en betrouwbaar over. Bezoekers zijn geneigd meer vertrouwen te hebben in een site die er georganiseerd en goed doordacht uitziet. Dat vertrouwen kan de doorslag geven zijn bij het nemen van beslissingen, zoals informatie aanvragen of iets kopen.

Een slecht georganiseerde website aan de andere kant kan een negatieve indruk achterlaten, wat potentiële klanten kan afschrikken. Een duidelijke en logische navigatie laat zien dat je oog hebt voor detail en dat je om je gebruikers geeft. Dat kan helpen om een sterke merkidentiteit en duurzame klantrelaties op te bouwen. 

Handige tips voor een goede navigatiestructuur

Nu je het belang van een goede navigatiestructuur begrijpt, volgen nu enkele praktische tips om je eigen website te verbeteren.

Hou het simpel

Prop je navigatie niet vol met te veel opties. Beperk het aantal hoofdmenu-items tot de essentie. Te veel keuzes kunnen overweldigend zijn en leiden tot keuzestress bij de gebruiker. Focus op de voornaamste functionaliteiten van je site en zorg dat deze eenvoudig toegankelijk zijn. Een overzichtelijke en eenvoudige navigatie helpt gebruikers om snel en zonder omwegen hun weg te vinden.

Gebruik duidelijke labels

Zorg ervoor dat de namen van je menu-items duidelijk en beschrijvend zijn. Vermijd jargon en gebruik termen die begrijpelijk zijn voor je doelgroep. Duidelijke labels helpen gebruikers om direct te begrijpen waar een link naartoe leidt, wat de gebruiksvriendelijkheid van je site ten goede komt. Het kan ook helpen om regelmatig gebruikersonderzoek te doen om te bepalen welke termen het meest intuïtief zijn voor je bezoekers.

Prioriteer belangrijke pagina’s

Plaats de belangrijkste pagina’s in je hoofdmenu en gebruik submenu’s voor minder belangrijke inhoud. Dat zorgt ervoor dat de meest waardevolle informatie altijd binnen handbereik is. Denk goed na over de volgorde van je menu-items; plaats de meest bezochte of meest belangrijke pagina’s bovenaan in je menu om ervoor te zorgen dat ze gemakkelijk te vinden zijn.

Interne links

Gebruik interne links om bezoekers eenvoudig door je site te leiden en om SEO te verbeteren. Interne links helpen zoekmachines de structuur van je site te begrijpen en verbeteren de doorstroom op je site. Plaats links naar gerelateerde content in je artikelen en pagina’s om bezoekers langer op je site te houden en hen aan te moedigen om meer van je content te verkennen.

Breadcrumbs

Overweeg het gebruik van breadcrumbs zodat bezoekers altijd weten waar ze zich bevinden op je site. Breadcrumbs zijn een soort secundaire navigatie die gebruikers laat zien waar ze zich exact bevinden in de hiërarchie van je site. Dat is vooral nuttig voor sites met veel inhoud of een complexe structuur. Het helpt gebruikers om gemakkelijk terug te navigeren naar eerdere secties, zonder gebruik te hoeven maken van de ‘terug’-knop.

Tot slot

Een goede navigatiestructuur levert een belangrijke bijdrage aan je online succes. Het verbetert de gebruikerservaring, optimaliseert je vindbaarheid in zoekmachines, verhoogt je conversieratio en zorgt voor een professionele uitstraling. Door werk te maken van duidelijke en logische navigatie, leg je een stevige basis voor het succes van je website.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

  • meer en betere klanten krijgt
  • zelf geen omkijken hebt naar je website
  • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
  • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
  • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!